W moim osiedlowym warzywniaku są jeszcze maliny - jest to dobry powód, by po raz kolejny upiec Clafoutis. Jeśli macie pod ręką dwie garście malin, to bierzcie się do roboty! W mniej niż godzinę upieczecie ten łatwy i pyszny francuski deser. Minimum składników, maksimum smaku :)
Składniki:
- 2 jajka
- 40 g roztopionego masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 90 g mąki
- 150 ml pełnotłustego mleka
- 2 garście malin
Wykonanie:
Jajka chwilę ubijać z cukrem. Dodać mleko i mąkę, wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Maliny wyłożyć do foremki o wymiarach ok. 20x20 cm, wlać masę. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka. Podawać ciepłe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz