Z czym Wam się kojarzy lato? Dla mnie nieodłącznym elementem lata są jagodzianki. Zamykam oczy i widzę polskie morze, wiatr we włosach, biały piasek i ... jagodzianki właśnie!
Od kiedy sama zaczęłam piec te pyszne drożdżówki, nie wypatruję ich w piekarniach. Te domowe są przepyszne! Bardzo miękkie, pełne jagód i długo pozostają świeże. I co najważniejsze, pomimo rozbudowanego przepisu, wcale nie są pracochłonne. Spróbujcie sami, nie będziecie żałować ;)
JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ
Składniki:
CIASTO
- 7 g drożdży instant
- 125 ml mleka
250 g mąki
- szczypta soli
- 70 g masła
- 80 g drobnego cukru
- 1 jajko
PLUS
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
KRUSZONKA
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
1. Przygotować rozczyn: w misce wymieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dodać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut do kilkukrotnego powiększenia objętości.
2. W misie miksera połączyć mąkę, cukier i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać łyżką. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Wymieszaną masę wyrabiać hakiem miksera przez ok. 5 minut.
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 h tak, by podwoiło objętość.
4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Schować do lodówki.
5. Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką i cukrem.
6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować placuszek grubości ok. 1 cm, dodać po łyżce jagód, dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 25 minut.
7. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
*przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku z moimi modyfikacjami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz