Uwielbiam ciasta i desery ze śliwkami! Kojarzą mi się z nadchodzącą wczesną jesienią - ciepłą i kolorową. A kruszonkę ze śliwkami lubię za obłędne połączenie cynamonu i pieczonych śliwek, ciepłej kruszonki i zimnych lodów! Szybki, prosty i niezwykle pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie!
KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
/na 5 porcje/
Śliwki:
- 300 g śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 6 łyżek cukru
175 g mąki
- 100 g zimnego masła
- lody waniliowe do podania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Śliwki umyć, usunąć pestki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Cukier, masło i mąkę posiekać nożem do powstania grudek. Śliwki umieścić w kokilkach, posypać kruszonką. Piec ok.15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz