27 sierpnia 2014

Plum Crumble

Uwielbiam ciasta i desery ze śliwkami! Kojarzą mi się z nadchodzącą wczesną jesienią - ciepłą i kolorową. A kruszonkę ze śliwkami lubię za obłędne połączenie cynamonu i pieczonych śliwek, ciepłej kruszonki i zimnych lodów! Szybki, prosty i niezwykle pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie!

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
/na 5 porcje/
Śliwki:
- 300 g śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 6 łyżek cukru
175 g mąki
- 100 g zimnego masła

- lody waniliowe do podania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Śliwki umyć, usunąć pestki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Cukier, masło i mąkę posiekać nożem do powstania grudek. Śliwki umieścić w kokilkach, posypać kruszonką. Piec ok.15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...