22 października 2013

The best chocolate cake

Pogoda nas dziś rozpieszcza! Za oknem piękne słońce i prawdziwa złota jesień :) Trzeba łapać ostatnie ciepłe chwile - najlepiej w towarzystwie pysznej herbaty i czegoś słodkiego, wilgotnego i mocno czekoladowego. To ulubione ciasto mojego J. Robi się szybko i smakuje wspaniale. Idealnie nadaje się do zabrania na piknik, do szkoły czy do pracy. Zachęcam do wypróbowania i przekona się o wyjątkowości tego ciasta!



Jesienne ciasto czekoladowe
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka orzechów włoskich (opcjonalnie, ciasto samo w sobie jest pyszne)

Wszystkie składniki mają być temperatury pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać roztopione i ochłodzone masło, następnie śmietanę. Zmiksować. W misce połączyć suche składniki, dodać do mokrych, dobrze zmiksować. Dodać orzechy (jeśli używamy), wymieszać wszystko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Piec około 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...