22 marca 2016

Lemon Tart

Z utęsknieniem wyczekuję słonecznych dni! Niech w końcu pojawi się słońce!
Przywołując prawdziwą wiosnę, zapraszam Was na kawałek słonecznej tarty.
Miłośnicy cytrynowego smaku będą w niebie :)


TARTA CYTRYNOWA


Składniki:
Ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

Zimne masło posiekać nożem. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Połączyć całość,
aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Masa cytrynowa:
- 80 g stopionego masła
- 3 jajka
- 120 g cukru
- skórka starta z 2 cytryn
- 1/2 szklanki soku z cytryny (125 ml)
- 100 ml kremówki


Jajka ubić z cukrem, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać kremówkę, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i sok. Całość wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto rozwałkować, przenieść do natłuszczonej masłem formy do tarty (używam o średnicy 25 cm) i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Przykryć folią aluminiową i włożyć obciążenie (ryż/fasola/groch). Piec 10 minut. Wyjąć tartę z piekarnika, ściągnąć folię z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.
Po tym czasie wyjąć tartę, wlać do niej masę cytrynową i piec ok. 25-30 minut, aż masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika dobrze schłodzić. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...