9 kwietnia 2016

Banana Muffins, BLW

Wygląd tych muffinek nijak się ma do ich smaku. Te "brzydkie kaczątka" są słodkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. A co najważniejsze, zdrowe i bez cukru - nadają się więc
dla najmłodszych. Bez zbędnych słów, zapraszam Wam na przepis na pyszny deser.

MUFFINKI BANANOWE

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 banany
- 2 jajka
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- amarantus ekspandowany do posypania muffinek (można pominąć)


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Rodzynki zalać wodą. W jednej miseczce rozgnieść banany, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i olejem. W drugiej miseczce wymieszać suche składniki. Połączyć zawartości obu miseczek. Rodzynki odsączyć i dodać do ciasta.

Przełożyć ciasto do foremki do 3/4 wysokości. Posypać amarantusem. Piec przez ok. 17 minut. Smacznego!

*Przepis pochodzi z bloga www.alaantkoweblw.pl

3 komentarze:

  1. Super prosty i smaczny przepis. Właśnie czegoś takiego szukałam. Jutro się za nie zabieram! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, czy smakowały ;)

      Usuń
    2. Były pyszne, córcia zajadala aż jej się uszy trzęsły :) dzisiaj powtarzamy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...