Prosty i pyszny włoski deser. Jeden z moich ulubionych!
Zapraszam Was na niedzielną panna cottę.
Składniki:
/4 większe lub 6 mniejszych porcji/
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 80 g cukru
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondla wlać kremówkę, mleko, dodać cukier i wanilię. Mieszać podgrzewając, aż cukier się roztopi. Doprowadzić
do zagotowania i szybko ściągnąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie wymieszać
do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Mieszankę wlać do foremek i odstawić na blat
do ostudzenia. Następnie przykryć foremki folią i wstawić do lodówki do stężenia
na ok. 4-5 godzin lub na noc. Do podania zmiksować mrożone lub świeże owoce według upodobania. U mnie tym razem występują mrożone maliny.
Smacznego!
*przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz