25 kwietnia 2014

Spring Salad

Witajcie! Pogoda nas ostatnio rozpieszcza, taką wiosnę uwielbiam :) Czas zmienić pożywne zupy i mięso na coś lekkiego. Dziś wrzucam przepis na lekką, zdrową i orzeźwiającą sałatkę - w sam raz na ciepłe wiosenne dni. Uczta gwarantowana nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu :)

SAŁATKA Z RUKOLĄ, JABŁKIEM I POMARAŃCZĄ
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 1 pomarańcza
- 1/2 jabłka
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu

Wyfiletuj pomarańczę tak, jak pokazywałam tu. Zrób to nad miseczką, aby zebrać ściekający przy tym sok. Jabłko obierz ze skóry, pokrój w plasterki i skrop łyżką soku z cytryny, by nie ściemniało. Orzechy grubo posiekaj. W miseczce wymieszaj trzy łyżki soku z pomarańczy z jedną łyżką soku z cytryny i łyżeczką miodu.

Rukolę ułóż na talerzu. Na niej rozłóż plasterki jabłka i pomarańczy. Posyp orzechami. Skrop sałatkę miodowym sosem. Rozkoszuj się orzeźwiającym smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...