13 grudnia 2013

Christmas baking: chocolate gingerbread cookies


Dzisiaj bez zbędnego przedłużania zapraszam na kolejny sprawdzony przepis świąteczny! Tym razem są to pyszne mocno czekoladowe pierniczki, które nie potrzebują już żadnych dodatków. Można je upiec już teraz i przechowywać do świąt w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

CZEKOLADOWE PIERNICZKI

Składniki:
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 180 g masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki miodu
- 55 g gorzkiej czekolady

Miód, masło i połamaną na kawałki czekoladę umieścić w garnku i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do wystudzenia, by masa była lekko ciepła. Wymieszać suche składniki. Dodać jajko, następnie ciepłą masę, dobrze zmiksować. Powstałe ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto stężeje i nie będzie się kleiło.

Po schłodzeniu wyjmować ciasto partiami z lodówki, rozwałkowywać na ok. 5 mm i wykrawać kształty. Piec ok. 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić na kratce. Z podanych składników wyszło mi 7 małych plaszek pierniczków. Smacznego!

*Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...