Dzisiaj bez zbędnego przedłużania zapraszam na kolejny sprawdzony przepis świąteczny! Tym razem są to pyszne mocno czekoladowe pierniczki, które nie potrzebują już żadnych dodatków. Można je upiec już teraz i przechowywać do świąt w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
CZEKOLADOWE PIERNICZKI
Składniki:
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 180 g masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki miodu
- 55 g gorzkiej czekolady
Miód, masło i połamaną na kawałki czekoladę umieścić w garnku i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do wystudzenia, by masa była lekko ciepła. Wymieszać suche składniki. Dodać jajko, następnie ciepłą masę, dobrze zmiksować. Powstałe ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto stężeje i nie będzie się kleiło.
Po schłodzeniu wyjmować ciasto partiami z lodówki, rozwałkowywać na ok. 5 mm i wykrawać kształty. Piec ok. 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić na kratce. Z podanych składników wyszło mi 7 małych plaszek pierniczków. Smacznego!
*Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz