5 sierpnia 2015

Lody, lody dla ochłody!

Z nieba leje się żar. Jest tak gorąco, że wolę nie wychodzić na zewnątrz.
Jeśli tylko mogę, chowam się w domu, uzupełniam płyny i chłodzę się domowymi lodami.

Przepis na sorbet malinowy jest jest banalnie prosty, a smak lepszy od każdych lodów sklepowych.
Same dobre składniki i zero konserwantów :)


Składniki:
- 600 g malin
- 1 bardzo dojrzały banan
- 250 g cukru pudru (lub do smaku)
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Dodać cukier puder, pokrojonego banana, sok z cytryny i całość zmiksować.
Masę przełożyć do foremki i wstawić do lodówki na 2 godziny, Po tym czasie wyjąć i jeszcze raz zmiksować na gładką masę. Czynność zamrażania i miksowania powtórzyć trzy razy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego!

*przepis pochodzi z bloga Gotuje, bo lubi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...