Nie ma nic lepszego, niż świeże drożdżówki wyjęte z własnego piekarnika.
Póki są jeszcze dostępne słodkie polskie truskawki, lećcie szybko na targ i zróbcie drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Z kubkiem mleka smakują przepysznie :)
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki /ok. 9 sztuk/:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 7 g suchych drożdży
- 200 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę z drożdżami, sól i masło. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenie objętości.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 9 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze w dużej odległości od siebie i zostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie dnem szklanki w każdej bułeczce zrobić wgłębienie - prawie do spodu, ciasto w tym miejscu ma być cienkie. W każde wgłębienie włożyć truskawki, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki mąki
Wszystkie składniki wymieszać palcami do powstania kruszonki.
Piec przez 190 stopni przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz