31 stycznia 2014

Banana bread

Kiedy za oknem jest zimno i ponuro jedyne, o czym marzę, to ciepły koc, kubek gorącej herbaty i coś pysznego do przegryzienia. Chlebek bananowy sprawdza się w takich chwilach idealnie! Jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Najczęściej zjadam pierwszy kawałek ciepłym, zanim ciasto zdąży na dobre ostygnąć :) Koniecznie wypróbujcie!

CHLEBEK BANANOWY

Składniki:
- 75 g miękkiego masła
- 3 dojrzałe banany, rozgniecione
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 jajko, rozkłócone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 170 g mąki 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Podłużną foremkę wysmarować masłem. Rozgniecione banany utrzeć z masłem, jajkiem cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać sodę i sól, wmieszać mąkę. Przełożyć masę do foremki. Piec przez 1 godzinę. Smacznego! 

*Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl z moimi modyfikacjami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...