7 czerwca 2014

Shakshuka

Ostatnio wszędzie trafiałam na szakszukę - czytając blogi kulinarne, przeglądając zdjęcia na Pinterest czy magazyny kulinarne. Postanowiłam więc zabrać się w końcu za przepis tym bardziej, że jest to proste i, jak się okazuje, pyszne danie - prawdziwe comfort food. Idealnie będzie na zarówno jako pożywne śniadanie, jak i zdrowy i lekki obiad. Przepis pochodzi ze strony internetowej magazynu kulinarnego KUKBUK.

SHAKSHUKA

Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małego bakłażana (można pominąć)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- twarożek kozi do podania
- świeża pietruszka do podania
- bagietka do podania

Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1-2 cm, przekroić na pół i posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła i podsmażyć bakłażana do miękkości. Przełożyć na talerz.

‫Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, po czym ściągnąć z nich skórę, odszypułkować i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni o grubym dnie rozgrzać po łyżce masła i oleju, podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory, całość posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i dusić do czasu, aż warzywa zaczną się rozpadać i powstanie sos pomidorowy. Nie należy dusić zbyt długo, sos nie ma być gładki. Na koniec do sosu dorzucić bakłażana i całość wymieszać.

‫W sosie zrobić dwa wgłębienia, wbić do nich po jajku, lekko doprawić solą i pieprzem. Całość posypać kozim serkiem. Przykryć patelnię pokrywką, trzymając  na ogniu do czasu, aż białko się zetnie – żółtko powinno być płynne. Całość posypać pietruszką i podawać z bagietką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...