W ubiegłą niedzielę w ramach festiwalu kulinarnego Terra Madre Slow Food Festival wzięłam udział w warsztatach robienia hummusu. Ponieważ hummus uwielbiam i za mną jest kilka prób zrobienia hummusu w domu, chciałam podpatrzeć jak to robią najlepsi ;) Mowa tu o duecie Kasia i Bart, którzy prowadzą lokal - Hummusiję - z najlepszym hummusem w Krakowie! Kto jeszcze u nich nie był, niech żałuje! Na miejscu można albo zjeść hummus z kromką chleba i różnymi dodatkami, albo kupić hummus do domu. Do wyboru mamy hummus klasyczny albo jeden z bodajże dwudziestu trzech hummusów smakowych. Można tez zamówić kuriera rowerowego, który dostarczy nam porcję pysznego hummusu prosto pod drzwi. Co więcej, na Meiselsa można kupić składniki na hummus, takie jak pasta tahini oraz przyprawy - zatar czy samak.
Wracając jeszcze do smaków, Kasia i Bart chętnie eksperymentują, dzięki czemu powstają kompozycje smakowe z wykorzystaniem produktów typowych dla małopolskiego regionu - można u nich spróbować hummusu z kapustą kiszoną, suską sechlońską, buraczkami czy czosnkiem niedźwiedzim - ten ostatni - hummus z czosnkiem niedźwiedzim - skradł moje podniebienie i smakował mi najbardziej ze wszystkich smaków, które odtworzyliśmy podczas warsztatów.
Warsztaty przebiegały w bardzo niewymuszonej atmosferze, a prowadzący chętnie i z zapałem opowiadali o tajnikach robienia idealnego hummusu. Było warto!
Skupieni prowadzący - Kasia i Bart
Czy ten hummus nie wygląda obłędnie? ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz