29 kwietnia 2015

Easiest Cake Recipe In The World

Mam dziś dla Was przepis na najłatwiejsze ciasto na świecie.
Zawiera on tylko cztery składniki. A mimo to smakiem nie ustępuje tym bardziej skomplikowanym. Jest proste i pyszne. Biszkopt z chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem w postaci jabłek.
Idealne, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Idealne, bo zapewne każdy z Was ma w domu wszystkie potrzebne składniki.

BISZKOPT Z JABŁKAMI

Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 średnie jabłka


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i całość zmiksować. Jabłka obrać, wydrążyć środek i pokroić w półksiężyce. Foremkę do ciasta posmarować masłem. Przykryć dno jabłkami. Wylać na nie połowę ciasta. Wyłożyć resztę jabłek i dodać pozostałe ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 45-60 minut (piekłam 60) w zależności od średnicy foremki.
Smacznego!

17 kwietnia 2015

Instagram Mix

1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju warkocze!
2. Słodko.
3. Wiosna w moim domu.
4. Outfit córki :) Tylko musi nieco dorosnąć do niego ;)

14 kwietnia 2015

Gift For My Baby Girl

Nasza córka dostaje piękne prezenty :) Jednym z nich chciałam się dziś Wam pochwalić.
Bo jest niezwykły, zrobiony własnoręcznie przez osobę, która go dała. Taki od serca.
Takie lubię najbardziej :)
Bo widać w nich zaangażowanie osoby obdarowującej.

A prezentem tym są kocyk i pluszak. Piękne, starannie wykonane i oryginalne.
Zobaczcie zresztą sami z jaką precyzją są wykonane!



Pluszak jest bardzo duży, ma 50 cm wysokości i mierzy prawie tyle, co nasza córka podczas narodzin :)



Kocyk jest niezwykle miękki, z pluszowej włóczki, w sam raz dla noworodka.


A tak prezentuje się nasza kolekcja zajączków - ten po prawej to zajączek wielkanocny :)


Jeśli podobają Wam się oryginalne prezenty, zapraszam do odwiedzin bloga Agaty, która robi piękne rzeczy również na zamówienie.

5 kwietnia 2015

Happy Easter!

Wesołych Świąt Kochani!
Smacznego jajka i mokrego poniedziałku!
Niech te chwile spędzone z rodziną przyniosą spokój i radość.

3 kwietnia 2015

Dried Plum Cheesecake

Przepis na ten sernik wypróbowałam z okazji moich tegorocznych urodzin. Bardzo nam posmakował, postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem. Na pewno posmakuje wszystkim maniakom serników ;) A nadchodzące święta są doskonałą okazją, by wypróbować przepis*.


Składniki:
Spód:
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczka cukru
- 80 g orzeszków ziemnych
- 100 g mąki pszennej

Orzechy zmielić w malakserze. Wszystkie składniki posiekać, wymieszać palcami, aż powstaną grudki. Masą wyłożyć spód i boki lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm, może być też mniejsza, sernik będzie wyższy), odstawić do lodówki na min. 30 minut.

Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (użyłam domowego mleka z wiórków kokosowych)
- 150 g suszonych śliwek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą. Do miski włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się składników na średnich obrotach miksera. Dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać mleko kokosowe, pozostawiając 125 ml mleka na polewę. Całość zmiksować. Do masy dodać pokrojone w kosteczkę śliwki, odkładając 5-6 sztuk do dekoracji. Wymieszać masę łyżką, wylać do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60-70 minut, aż masa się lekko zetnie. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania. Sernik studzić w lekko otwartym piekarniku. Po ostudzeniu obkroić sernik nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc.

Polewa czekoladowa:
- 125 ml mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- śliwki do dekoracji (odłożone z masy serowej)

Mleko kokosowe podgrzać w garnuszku z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Wylać na sernik po całkowitym jego ostudzeniu. Udekorować śliwkami. Smacznego!


*Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam spodu z tego przepisu na sernik kajmakowy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...