Lubicie połączenie słodkiego i słonego? Ten sernik taki jest - łączy w sobie słodycz kajmaku i solonych orzeszków ziemnych, ma idealnie wyważony smak, jest prostu przepyszny! Smakuje absolutnie wszystkim i znika w mgnieniu oka :)
Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami
Spód:
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczka cukru
- 80 g orzeszków ziemnych + garść do dekoracji
- 100 g mąki pszennej
Orzechy zmielić w malakserze. Wszystkie składniki posiekać, wymieszać palcami, aż powstaną grudki. Masą wyłożyć spód lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm, może być też mniejsza, sernik będzie wyższy), odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Masa serowa:
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 400 g masy kajmakowej
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 600 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 łyżka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać 230 g kajmaku (reszta potrzebna jest do polewy) i zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać na zmianę po 1 jajku i łyżce sera, na koniec dodać mąkę. Miksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Masę przelać do foremki, wyrównać i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 45-50 minut. Po 30 minutach sprawdzić stopień wypieczenia - gdyby sernik mocno się przyrumienił, należy przykryć go folią aluminiową. Studzić w uchylonym piekarniku. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Polewa:
Pozostały kajmak (170 g) włożyć do garnka, dodać 3 łyżki mleka i zagotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki masła i całość wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika kajmakiem i posypać solonymi orzeszkami. Sernik odstawić w chłodne miejsce, aż masa stężeje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz