To jedno z moich ulubionych ciast. Wilgotne, aromatyczne i takie jesienne.
Zanim zaskoczy nas grudzień i zaczniemy piec pierniczki, nacieszmy się marchewką!
Przepis wielokrotnie sprawdzony i szybki. Nie jest potrzebny nawet mikser.
Przepis wielokrotnie sprawdzony i szybki. Nie jest potrzebny nawet mikser.
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki (3-4 średnie marchewki)
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchewkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki z cukrem: jajka, olej, marchewkę, ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Smacznego!
*przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku i zawiera moje modyfikacje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz