PS: róbcie od razu podwójną porcję, bo mogą zniknąć jeszcze przed świętami ;)
Składniki na 30 sztuk:
- 250 g mąki
- 85 g mąki migdałowej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- skórka starta z 2 cytryn
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy wymieszać w misce. W garnku z grubym dnem podgrzać masło i miód, mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać ciepłą). Do suchych składników wlać ciepłą mieszankę maślano-miodową, dodać skórkę z cytryny i wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno być lepiące - nie należy dosypywać mąki. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na chwilę do ostudzenia - w tym czasie ciasto zgęstnieje. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Następnie robić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (pierniczki znacznie zwiększą objętość), spłaszczając każdą kulkę łyżką (najlepiej jest przy formowaniu i spłaszczaniu kulek zanurzać ręce i łyżkę w zimnej wodzie ze względy na klejącą konsystencję ciasta). Piec przez 15 minut w 180 stopniach (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki będą bardzo miękkie, należy odczekać 2 minuty i przenieść je na kratkę do ostudzenia. Po całkowitym ostudzeniu pokryć lukrem.
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Do cukru pudru dodawać po jednej łyżce wody, mieszając i rozcierając masę do uzyskania lejącej konsystencji. Zanurzać górę pierniczków w lukrze i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Kolejnego dnia Lebkuchen są mięciutkie i gotowe do spożycia. Smacznego!
* Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz