17 maja 2014

Cinnamon Rolls

W tak pochmurny i deszczowy dzień jak dziś wszystko na co mam ochotę, to książka, koc oraz smaczna przekąska do popołudniowej kawy. Dzisiejszy przepis jest wprost idealny. Nie znam ani jednej osoby, komu by nie smakowały te pyszne drożdżówki z cynamonem, a o przepis prosi każdy, kto je spróbuje ;) Porcja jest duża, więc jeśli nie spodziewacie się gości, na weekend we dwoje spokojnie wystarczy połowa porcji.

DROŻDŻÓWKI Z CYNAMONEM

Składniki:

Ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 50 g masła
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej

Warstwa cynamonowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 40 g roztopionego masła


W rondelku roztopić masło, dodać mleko, ściągnąć z ognia, dodać wanilię i wodę. Zostawić, by lekko wystygło. 2 szklanki mąki wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Mleko wlać do suchych składników i wymieszać. Dodać jajka i dokładnie połączyć z masą (używam robota z końcówką do zagniatania ciasta). Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto - będzie lekko klejące. Następnie przełożyć ciasto do naoliwionej miski i zostawić do wyrastania na 60 minut. W tym czasie wyraźnie zwiększy swoją objętość.

Po tym czasie przełożyć ciasto na blat posypany mąką i rozwałkować prostokąt o bokach 30x50 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon i pokroić na równe kawałki ( u mnie 12). Przełożyć drożdżówki do dowolnej formy - blachy, naczynia żaroodpornego czy formy na muffinki. Wybrałam tę ostatnią formę uprzednio posmarowaną masłem, by drożdżówki nie posklejały się ze sobą i urosły wysoko górę. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut. Piec około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać jeszcze ciepłe :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...