29 listopada 2013

Chinese chicken recipe

Witajcie! Robi się coraz chłodniej, dlatego dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na pyszne danie, które wyjątkowo smakuje, kiedy za oknem jest szaro i ponuro. Lubię improwizować w kuchni, dodawać czegoś od siebie, zmieniać składniki według własnych upodobań. Ten przepis jest wynikiem takiej improwizacji i, moim zdaniem, wynikiem całkiem satysfakcjonującym ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu!

KURCZAK PO CHIŃSKU

Składniki:
/danie dla 2 osób/
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka papryki chili
- świeżo mielony pieprz
- sól

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami, obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć krótko ok. 5 minut na mocno rozgrzanej patelni. Wyciągnąć kurczaka łyżką cedzakową i odstawić na bok. Wrzucić na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażać kilka minut, aż się cebula zeszkli. Dodać pokrojoną w paski marchewkę i paprykę oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i dusić na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać podsmażonego kurczaka, w razie konieczności doprawić do smaku sosem sojowym i dusić całość na małym ogniu przez 3 minuty. Podawać z ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...