13 lutego 2017

Najlepsze ciasto cynamonowe

Moje ulubione ciasto drożdżowe. Wypiekane do herbaty we dwoje, na jesienną niepogodę czy na grilla do znajomych. Przepis idealny. Wypróbowany ze sto razy i krążący wśród rodziny i przyjaciół. To ciasto robiłam na różne sposoby - był wieniec, tradycyjne cinnamon rolls wypiekane w jednej formie, drożdżówki wypiekane w formie na muffinki, jednak ten pierwotny kształt - chlebek do odrywania - jest nie do pobicia. Mięciutki wewnątrz z chrupiącą cukrową skórką na zewnątrz.


Składniki:

Ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 50 g masła
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej

Warstwa cynamonowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 40 g roztopionego masła


Wykonanie:
W rondelku roztopić masło, dodać mleko, ściągnąć z ognia, dodać wanilię i wodę. Zostawić, by lekko wystygło. 2 szklanki mąki wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Mleko wlać do suchych składników i wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i dokładnie połączyć z masą (używam robota z końcówką do zagniatania ciasta). Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto - będzie lekko klejące, nie dodawać mąki. Następnie przełożyć ciasto do naoliwionej miski i zostawić do wyrastania na 60 minut. W tym czasie wyraźnie zwiększy swoją objętość.

Po tym czasie przełożyć ciasto na blat posypany mąką i rozwałkować prostokąt o bokach 30x50 cm (dla keksówki o długości 30 cm). Rozprowadzić roztopione masło, dodać cukier i cynamon. Pokroić ciasto na równe szerokie paski (5-6) o długości 30 cm, po czym przełożyć jeden pasek na drugi i po raz kolejny pokroić paski na kwadraty (najlepiej ten proces ilustrują te zdjęcia). Po czym delikatnie przełożyć powstałe kwadraty do keksówki, układając je w pionie. Pozostawić do wyrastania na ok. 45 minut.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 40 minut na złoty kolor. Od góry ciasto będzie mocno przypieczone, jednak w środku pozostanie mięciutkie. Smacznego!

*przepis pochodzi z bloga Joy The Baker z moimi modyfikacjami

4 komentarze:

  1. Dziś wypróbowałam ten przepis. To najlepsze ciasto cynamonowe jakie jadłam! Tak jak napisałaś chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Dobrze, że T. też smakuje, bo inaczej zjadłabym całą blaszkę. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto strasznie kusi, niestety też zjadam go dużo za dużo! Fajnie, że przepis się sprawdził, u mnie w użyciu od wielu lat.

      Usuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Mam nadzieję, że przepis wypróbowany ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...