26 stycznia 2016

Coconut Millet Pudding, BLW

Dziś mam dla Was kolejny przepis na słodką i zdrową przekąskę/ deser.
Oczywiście niemowlęta też mogą go skosztować. Moja córka po zjedzeniu kubeczka budyniu wylewała gorzkie łzy, kiedy zobaczyła, że jej się skończył ;)

BUDYŃ JAGLANY

Składniki (na 3 małe porcje jak na zdjęciu):
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. To tyle :) Smacznego!

* Kaszę jaglaną gotuję w następujący sposób: 1 szklankę kaszy jaglanej płuczę pod bieżącą wodą i przelewam dwukrotnie wrzątkiem. Zagotowują 2 i 1/4 szklanki wody, wrzucam do niej kaszę, dodaję łyżkę oliwy, mieszam dwa razy i zostawiam pod przykryciem na bardzo małym ogniu na 18 minut. Nie mieszam już, bo zrobi się papka. Po tym czasie zostawiam w garnku jeszcze na 5 minut. Z powyższych proporcji wychodzi ok. 3-3,5 szklanki kaszy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...