20 grudnia 2015

Zimtsterne

Nie wszystkie przepisy są łatwe i szybkie. Migdałowe pierniczki Zimtsterne pochodzące
z Niemiec należą do tych pracochłonnych. Ale są tak pyszne, że warte są odrobiny poświęcenia.

Sam przepis jest banalnie prosty. Czasu wymaga wykonanie, bo idealne Zimtsterne pokryte
są śnieżnobiałą warstwą białkowego lukru. Odpowiednia jego grubość gwarantuje idealne niepopękane ciasteczka. Trochę wprawy i każdy jest w stanie dojść do perfekcji. Smak migdałowych pierniczków wynagradza wszystko!

ZIMTSTERNE


Składniki (około 40 ciasteczek):
- 300 g mąki migdałowej (możecie zmielić migdały sami)
- 100 g cukru pudru
- 2 białka
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu

Glazura bezowa:
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka


Wykonanie:
Migdały, mąkę, cukier puder i cynamon wymieszać w miseczce. Dodać nieubite białka i zagnieść klejące ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować glazurę. Białka ubić na sztywno z solą, dodając stopniowo cukier puder. Konsystencja powinna być lekko sztywna, delikatnie lejąca się, ale nie spływająca
z ciasteczek. Lepiej ubić białka nieco więcej i dodać w razie konieczności odrobinę mleka.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Wykrawać gwiazdki, przenosząc na wyłożoną papierem blachę. Ja wałkuję od razu na blasze. Ciasto jest dość klejące i ciężko jest przenieść gwiazdki w nienaruszonym stanie.

Następnie za pomocą pędzelka lub łyżeczki nakładać bezową glazurę. Najłatwiej rozprowadzić ją za pomocą wykałaczki. Glazura powinna dać dość łatwo rozprowadzać się,
ale nie ściekać z gwiazdek. 

Piec 10-12 minut, uważając, by ciastka nie nabrały brązowego koloru. Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić na kratce. Smacznego!

*Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...