6 grudnia 2015

Bounty Cheesecake

Zanim ogarnie nas szał pieczenia pierniczków, dziś przepis na pyszny sernik bez pieczenia -
w sam raz na Mikołajki :) Jeśli lubicie kokos, to ciasto jest stworzone dla Was!

SERNIK BOUNTY


Składniki:
- 500 g zmielonego twarogu
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 30 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki żelatyny
- 100 g  mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju roślinnego


Wykonanie:
W rondelku zagotować mleko kokosowe. Dodać wiórki, wymieszać, zmniejszyć ogień na minimum i zostawić pod przykryciem na 5 minut, mieszając masę w międzyczasie ze dwa razy. Odstawić z ognia, dodać masło, zaczekać, aż się rozpuści, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i całość wymieszać. Zostawić masę pod przykryciem na czas przegotowywania pozostałych składników.

Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić na 10 minut. Następnie dodać kolejne 3 łyżki wody i rozpuścić całość na malutkim ogniu, uważając, by nie zagotować żelatyny. Do masy kokosowej dodać ser i wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy kokosowej: po łyżce masy kokosowe dodawać do żelatyny, dobrze mieszając. Następnie połączyć całość.

Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny. Gdy sernik stężeje, zdjąć obręcz i polać roztopioną i ostudzoną czekoladą z dodatkiem oleju. Odczekać, aż polewa zastygnie.

*Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...