3 kwietnia 2015

Dried Plum Cheesecake

Przepis na ten sernik wypróbowałam z okazji moich tegorocznych urodzin. Bardzo nam posmakował, postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem. Na pewno posmakuje wszystkim maniakom serników ;) A nadchodzące święta są doskonałą okazją, by wypróbować przepis*.


Składniki:
Spód:
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczka cukru
- 80 g orzeszków ziemnych
- 100 g mąki pszennej

Orzechy zmielić w malakserze. Wszystkie składniki posiekać, wymieszać palcami, aż powstaną grudki. Masą wyłożyć spód i boki lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm, może być też mniejsza, sernik będzie wyższy), odstawić do lodówki na min. 30 minut.

Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (użyłam domowego mleka z wiórków kokosowych)
- 150 g suszonych śliwek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą. Do miski włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się składników na średnich obrotach miksera. Dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać mleko kokosowe, pozostawiając 125 ml mleka na polewę. Całość zmiksować. Do masy dodać pokrojone w kosteczkę śliwki, odkładając 5-6 sztuk do dekoracji. Wymieszać masę łyżką, wylać do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60-70 minut, aż masa się lekko zetnie. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania. Sernik studzić w lekko otwartym piekarniku. Po ostudzeniu obkroić sernik nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc.

Polewa czekoladowa:
- 125 ml mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- śliwki do dekoracji (odłożone z masy serowej)

Mleko kokosowe podgrzać w garnuszku z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Wylać na sernik po całkowitym jego ostudzeniu. Udekorować śliwkami. Smacznego!


*Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam spodu z tego przepisu na sernik kajmakowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...