14 lipca 2014

Raspberry Cheesecake Brownies


Dziś chciałam się podzielić bardzo popularnym przepisem, który krąży w sieci. Autorką oryginalnego przepisu jest Nigella Lawson, poniższy jest nieco zmodyfikowany. Postanowiłam wypróbować zachwalany przez tak wielu przepis i rzeczywiście, ciasto okazało się przepyszne! Mocno czekoladowe, z wyraźnie wyczuwalną warstwą serową i kwaśnymi malinami. Idealne połączenie smakowe :) Jest pyszne nawet po kilku dniach w lodówce. Polecam!

SERNOKOBROWNIE Z MALINAMI
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 270 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej
- 400 g sera (osobiście używam zwykłego twarogu, dobrze zmielonego, można też z wiaderka)
- 120 g świeżych malin


Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia. Masło ubić z 200 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać 3 jajka, każdorazowo dobrze miksując całość. Wlać czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę i całość dobrze zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W drugiej misce utrzeć ser z 70 g cukru pudru, cukrem waniliowym i 2 jajkami na gładką masę.

Foremkę (ok. 20x30) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 masy czekoladowe, a na nią masę serową. następnie łyżeczką wyłożyć w różnych miejscach pozostałą masę czekoladową. Odwrócić łyżeczkę i uchwytem rozprowadzić kulki masy czekoladowej, by powstały ładne "maziaje" ;) Na wierzch wyłożyć maliny, lekko wciskając w masę.

Piec 45-60 minut (u mnie 60) w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...