30 maja 2014

Beet Cold Soup

Dziś wrzucam przepis na najprostsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze danie na upalne dni - chłodnik :) My tę zupę wprost uwielbiamy!

CHŁODNIK

Składniki:
- pęczek botwinki
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 średnie ogórki gruntowe
- pęczek koperku
- 1 litr kefiru (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym)
- sól do smaku
- jajko do podania

Botwinkę umyć, liście odciąć, buraczki i łodygi pokroić, zalać 1,5 szklankami wody i gotować na małym ogniu, aż botwinka zmięknie (zajmie to 10-12 minut). Ugotowaną botwinkę wraz z pozostałą wodą wystudzić. Ogórki i rzodkiewki pokroić w plasterki, koperek posiekać. W międzyczasie ugotować na twardo jajko. Wystudzoną botwinkę zalać kefirem bądź jogurtem, dodać warzywa i koperek oraz doprawić solą do smaku. Wstawić do lodówki minimum na 30 min. Podawać z jajkiem i koperkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...