30 marca 2014

Orange pancakes

Coraz częste promienie słoneczne przypominają o zbliżającej się wiośnie. Zrzucamy kozaki i ciepłe płaszcze, zakładamy trampki i lekkie kurtki, wyciągamy zakurzone okulary i wdychamy zapach wiosny. Zamiast gęstych, pożywnych i rozgrzewających potraw przydałoby się coś lekkiego i orzeźwiającego. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wiosenne śniadanie. Pyszne i pachnące cytrusami. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

PLACUSZKI POMARAŃCZOWE

Składniki:
(na 10-12 sztuk)
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g maślanki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- skórka z 1/2 pomarańczy

Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, maślanką, sokiem i skórką z pomarańczy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do reszty składników. Do ciasta dodać pianę z białek, delikatnie mieszając, by zachować puszystą strukturę białek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Nakładać po 2 łyżki ciasta na patelnię i smażyć placuszki na złoty kolor po 1-2 minuty z każdej strony. Podawać z pomarańczą lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

*Przepis pochodzi z bloga White Plate

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...