16 listopada 2013

Apple crumble cake

Czy wraz z nadejściem listopada, porannych mgieł i codziennych mżawek również macie większą ochotę na słodkie wypieki? Ta szarlotka idealnie się wpisuje w jesienny nastrój - półkruche ciasto, duża ilość jabłek, owsiana kruszonka - najlepiej smakuje ciepła, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Przepis pochodzi z bloga The food haven z moimi modyfikacjami (m.in. musiałam ograniczyć przyprawy korzenne ze względu na moją połówkę, która za nimi nie przepada) - może wydać się nieco skomplikowany, ale uwierzcie mi - taki nie jest! A smak tej pięknej szarlotki z nawiązką wynagradza czas poświęcony na jej przygotowanie.

Szarlotka z owsianą kruszonką


Ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 50 g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g masła
- 2 jajka

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać pokrojone masło, posiekać składniki do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować płaską kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie i nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Nadzienie:
- 1,5 kg obranych i pokrojonych w grubą kostkę jabłek
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Na patelni rozgrzać masło, przełożyć jabłka i dusić na małym ogniu do miękkości (żeby się nie rozpadały). Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Blachę/ tortownicę (u mnie średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki wyłożyć ciastem. Nakryć folią spożywczą, wsypać obciążenie (np. ryż) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. W międzyczasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
- 100 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g mąki owsianej
- 150 g płatków owsianych

Wszystkie składniki posiekać do uzyskania kruszonki. Z piekarnika wyjąć podpieczony spód, przełożyć na niego jabłka, posypać kruszonką. Piec przez 45-50 minut. Gdyby góra mocno się przyrumieniła, przykryć folią spożywczą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kitty ale tu u ciebie ładnie! Bedę częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pauli, dziękuję bardzo! Twoje zdjęcia szczególnie cenię, tym bardziej się cieszę, że będziesz tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...